Back to the future II

1985: het jaar waarin de film Back to the Future II zich afspeelt. Ik was zelf nog niet eens geboren, maar heb de film uiteraard later wel gezien. Voor mij was de film toen al achterhaald, maar voor die tijd was het natuurlijk echt revolutionair.

De film werpt een blik op de toekomst, namelijk 2015, het jaar waarin we nu zitten. En dan ook precies vandaag, 21 oktober 2015. Maar hadden Doc Brown en Marty Mcfly een beetje gelijk? Hoeveel van hun toekomstvoorspellingen is er eigenlijk uitgekomen?

yes Vingerafdrukscanners en tablets

Er hoeft in de film niet met cash betaald te worden, je vingerafdruk is genoeg. Het gebruikte apparaatje lijkt zelfs een  beetje op een smartphone, alleen iets lomper. Vorig jaar introduceerde Apple hun nieuwe betaaldienst Apple Pay.

yes Videobellen

In die tijd was videobellen nog echt iets van de toekomst, m aar de makers zagen hier toch wel brood in blijkbaar. En dit is ook zeker uitgekomen, tegenwoordig zijn er talloze msnieren om te videobellen. Met een televisiescherm, computerscherm of smartphone is een videogesprek starten tegenwoordig hartstikke normaal. En we zijn nu zelfs wellicht al verder als toen. Microsoft heeft bijvoorbeeld vertaaltechnologie ontwikkeld om zulke gesprekken zelfs live te vertalen.

yes Videobrillen en augmented reality

Marty draagt in de film een soort videobril waarmee hij kan videobellen en tv kan kijken. Sinds de komst van Google Glass en Oculus Rift is deze toekomstmuziek ook werkelijkheid geworden.

In de film gebruikt Doc Brown een apparaat waarbij digitale beelden over de echte werkelijkheid worden geprojecteerd. Tegenwoordig noemen we dit Augmented Reality.

yes Hovercams

Het nieuws uit de film wordt verzorgd door Hovercams, vliegende camerarobots die geheel zelfstandig naar plekken afreizen, nieuws uitzenden en ook nog eens automatisch nieuwsartikelen schrijven. Deze robots bestaan helaas nog niet, maar de apparaten en de functies lijken wel heel erg op de cameradrones die momenteel erg populair zijn. En technologie waarmee automatisch nieuwsberichten worden geschreven bestaat al, maar is nog volop in de ontwikkelfase. Persbureau AP experimenteert hier al mee, dus dit zal een kwestie van tijd zijn.

yes Vliegende skateboards

De hoverboards van Marty zweeft ongeacht de ondergrond en kan dus overal worden gebruikt. Hij zweeft zelfs over water. Het vorig jaar geintroduceerde hoverboard van Hendo werkt op basis van elektromagneten en kan dus alleen genruikt worden in speciale, koperen skateparken. Lexus heeft ook een vliegend skateboard getoond, maarook deze werkt niet hetzelfde. Leuk detail, Hendo introduceert vandaag hun nieuwste hoverboard, hoe verrassend 😉

enlightenedVliegende auto’s

De airways uit de film bestaan nog niet, vliegende auto's vliegen helaas ook nog niet rond, maar helemaal uit de lucht gegrepen is dit niet. In Amerika wordt een klein vliegtuigje ontwikkeld met opklapbare vleugels. In Slowakije is vorig jaar de eerste vliegende sutp voor soncumenten gepresenteerd. Tijdens een testvlucht is deze auto wel neergestort. Doorontwikkeling is hier dus nog wel aan de orde.

enlightenedDe zelfstrikkende schoen

Speciaal voor de film is een Nike schoen gemaakt met lichtjes en een speciale band die zichzelf kon vast trekken. Zelf veters strikken was dus niet meer nodig. In 2014 gaf dezelfde ontwerper echter aan dat zelfstrikkende beters op de planming staan, maar voorlopig moeten we echt nog zelf bukken.

no Food hydrator

In de film is de magnetron vervangen door de Food Hydrator: een apparaat waarmee binnen enkele seconden een kleine gedroogde pizza omgetoverd wordt tot een warme normale pizza.

Er zijn wel technologieen waarmee de productie van eten vergemakkelijkd wordt. Zo is er de 3D printer waarmee eten gewoon geprint kan worden.

no Pac Fax

De Pac Fax is een openbare brievenbus met een ingebouwd faxapparaat. De komst van de mobiele telefoon was nog niet bijna te voorspellen voor de makers. Maar tegenwoordig kunnen we dus vanaf elk apparaat berichten sturen, faxen is compleet overbodig geworden.

Conclusie

We leven nog lang niet in een wereld vol vliegende auto's, zwevende skateboards en minipizza's die magisch groter worden in een scifi-magnetron.

Toch zaten de makers van Back tot the Future II er niet ver naast: de meeste gadgets uit de film zijn allang geen fictie meer, maar maken onderdeel uit van ons dagelijks leven. Op een tijdmachine in de vorm van een vliegende auto na, natuurlijk.

Wie gaat voorspellen waar we over 30 jaar zijn?